МУЗЕЙНА СБИРКА „АТАНАС И ВАСИЛ АТАНАСОВИ“

Изображение 3478

Музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови” е открита в специално реконструирана и обновена сграда през 2008 г. Наименувана е  по волята на доц. Васил Атанасов, който дарява цялата си колекция от минерали и минерални суровини. Събирана е  в продължение на 40 години от България и света.

В сбирката са обособени три части:

Зала „Природа”.  Показва 1360 образци на минерали и минерални суровини:  кристали, самородни елементи, рудни и нерудни скъпоценни и полускъпоценни камъни. Разположени са в три последователни зали.

Зала „Техника”.  Показва част от колекцията радиоапарати  събирана от Кирил Петров. Откупена е от музея. Посетителите могат да видят познатите марки „Телефункен”, „Блаупункт”, „Саба”, „Сименс”, „Лоренц”, „Филипс” и най-стария батериен приемник „Льове”. Специално място имат българските марки „Херц”, „Юнион” и „Адмирал”. Представени са първите български учебни помагала за радиолюбители.

Зала „Археология”. Показва част от оригинален стратиграфски профил от Деветашката пещера, археологически находки от нея и възстановка на елементи от интериора на праисторическо жилище.

Деветашката пещера е отворена за посетители през 2010 г. Отстоява на 18 км. североизточно от Ловеч. Тя е една от най-големите пещери в Европа. Буди възхищение с природните си дадености: отвори на тавана, синтрови езера, колонии от прилепи и разнообразни карстови форми. Деветашката пещера е обитавана през различни исторически периоди.

 

Адрес:

5500 Ловеч, ул. „Княз Имеретински” № 1

Телефон:

068 600 562; 0885 040 728

Работно време за посетители:

Експозиционният обект Музейната сбирка „Атанас и Васил Атанасови” няма да работи с посетители в периода ноември 2023 г. - март 2024 г.

Почивен ден:

събота и неделя

Цена на билет за вход:

Граждани – 3,00 лв.;

Групи над 15 лица – 2,00 лв.;

Ученици, студенти и пенсионери, както и граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на община Ловеч, при представяне на удостоверителен документ – 2,00 лв.;

Групи от ученици, студенти и пенсионери над 15 лица – 1,00 лв.;

Семеен билет (деца от 7 до 18-годишна възраст) – 6,00 лв.

Безплатни посещения:

Деца до 6 годишна възраст;

Деца и възрастни в неравностойно положение;

Организирани групи на ученици от община Ловеч;

Гости на община Ловеч;

Дарители на РИМ – Ловеч;

Служители в музеи и галерии;

Почетни и Заслужили граждани на Ловеч;

На 19 февруари – за музей „Васил Левски“ и Къкринско ханче; На 18 юли – за музей „Васил Левски“;

На 16 май – Нощ на музеите от 18:00 до 24:00 ч.

Беседи:

На български – 5,00 лв. С преводач – 10,00 лв.

За заснемане:

Комерсиално – с фотоапарат – 50,00 лв.; с видеокамера – 150,00 лв.

 

Обектът е достъпен за посетители с ограничена подвижност.

Обслужване на български език.