ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ,,ПРОФ. ТЕОФАН СОКЕРОВ’’ - ЛОВЕЧ

Изображение 3489

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ - Ловеч е галерия за живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей, Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“. В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Започва системното и обогатяване с творби и на художници с национално значение.

В началото на 1990-те години е обособена като самостоятелна галерия в структурата на Община Ловеч. Съхранява над 2700 творби - живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Притежава творби от 1930-те години до началото на ХХI век от Атанас Михов, Иван Христов, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова, Илия Петров, Дечко Узунов, Светлин Русев, Атанас Яранов, Сули Сеферов, Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Петър Дочев, Греди Асса, Вежди Рашидов, Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Петър Чуклев и др.

Галерията има четири зали на различни нива. Поддържа постоянна експозиция, провежда тематични изложби и традиционния салон на ловешките художници.

Галерията обитава три сгради - Изложбената зала в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“, „Къщата на дарителите“ и „Къща дарение Никола Манев“.

На 14 април 1989 г. е открита Къщата на дарителите. В нея са експонирани 185 авторски графики, рисунки, технологични експерименти и 95 керамични пана, дарени от Димитър Казаков – Нерон, както и 401 творби - живопис, скулптура в дърво и метал от Мирчо Мирчев. На 16 ноември 2017 г. е открита Къща дарение Никола Манев. Дарението е разположено в реставрирана къща в кв. „Вароша“ и е подредено в три зали. Показани са 28 творби – живопис и рисунки с пастел. Произведенията са предимно от периода на 90-те години на ХХ век.

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ - Ловеч организира временни изложби, пленери и други прояви.

 

Директор:

Валентин Узунов

Адрес:

5500 Ловеч, ул. "Васил Караконовски" № 1

Телефон:

068 601 380

email:

art.g.lovech@gmail.com

Работно време за посетители:

Лятно работно време:

от вторник до петък от 10:00 ч. до 18:00 ч.

събота и неделя от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Зимно работно време:

от вторник до петък от 9:00 ч. до 17:00 ч.

събота и неделя от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Почивен ден:

понеделник

Цена на билет за вход:

Граждани – 3,00 лв.;

Групи над 15 лица – 2,00 лв.;

Ученици, студенти и пенсионери, както и граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на община Ловеч, при представяне на удостоверителен документ – 2,00 лв.;

Групи от ученици, студенти и пенсионери над 15 лица – 1,00 лв.;

Семеен билет (деца от 7 до 18-годишна възраст) – 6,00 лв.

За посещения на деца от социалните услуги – безплатно

Цени на услуги:

При организиране на самостоятелни и колективни изложби и при продажба на авторски произведения – 10 % от продажната цена на творбата.

За ползване на изложбена зала „Вароша“ от външни организации:

Летен сезон – 30,00 лв. на час;

Зимен сезон – 50,00 лв. на час;

За ползване на постаменти, стативи, стъкла и друг реквизит на галерията – 2,00 лв. на брой за срок от 30 календарни дни;

За разлепване на рекламни материали, афиши и плакати, свързани с изяви в областта на изобразителното изкуство – 1,00 лв. на брой;

Консултации, оценъчна дейност, участия в журита и други, свързани с изобразителното изкуство – 30,00 лв.;

Аранжиране извън залите на галерията – 50,00 лв.

 

Обектът е достъпен за хора с ограничена подвижност.