"ЗООПАРК ЛОВЕЧ"

Изображение 3378

Ловеч е красив град, който съперничи на най-живописните български градове. Тук има много красиви и интересни места, но едно от най-привлекателните е Ловешкият зоопарк.

Създаден е през 60-те години на XX век. Той е втори по площ (110 дка) и брой на животните в България. Разположен е в парк „Стратеш“ сред естествена гора и добре поддържани тревни площи и алеи, което го прави привлекателно място за жителите и гостите на града. Достъпът е пешеходен.

В Зоопарка се отглеждат над 450 животни от 64 вида, сред които много екзотични представители от всички континенти. Сред тях са лъв, тигър, едногърба камила, двугърба камила, европейски бизон, кон на Пржевалски, алпаки, дългоносо мече, енот, японски елен, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон, кафява мечка, четири вида маймуни, папагали и други. В зоологическата градина се отглеждат също редки и защитени видове от България.

През студените месеци тук могат да бъдат видени почти всички видове обитатели с изключение на лъвовете, папагалите и маймуните, които са настанени на топло във вътрешни помещения.

Атракция на парка са дивите прасенца, които се разхождат из алеите, а после сами се прибират в клетките.

Добрите грижи за обитателите се доказват и от честите случаи на новородени животни. През последните години сред новите обитатели са бизонче, маймунче, лопатарчета, еленчета, тибетски як и др.

Има голямо разнообразие от птици – червено-златен фазан, пpъcтенчат фазан, сребърен фазан, говорящ папагал Жако и дpyги птици.

Зоопаркът има пряка пешеходна връзка с Алеята на българо-руската дружба, Белия паметник, Черния паметник, паметника на Васил Левски, музей „Васил Левски“ и АИР „Вароша“.

Работно време - всеки ден включително празници

Зимно: 08:30 – 16:30 ч.

Лятно: 09:00 – 18:30 ч.

Парк „Стратеш“, пощенска кутия 38, Ловеч

0884 704060