"СТАРИТЕ КЪЩИ НА ВАРОША РАЗКАЗВАТ ЗА СПОДВИЖНИЦИТЕ И ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

1. Музеят „Васил Левски“ е включен в 100-те национални туристически обекта на БТС. Тук е била къщата на Лукан Лилов, в която е основан Ловешкият частен революционен комитет през април 1871 г. Експозицията на музея показва най-богатата в страната колекция от лични вещи и документи на Васил Левски.

2. Храм „Успение Богородично“. В притвора на храма е експонирана постоянна изложба за Васил Левски и свещеноиконом Кръстю Никифоров, заклинател и касиер на Ловешкия частен революционен комитет.

3. Мястото на родната къща на Тодор Кирков. Тодор Кирков е участник в Априлското въстание през 1876 г. Осъден от османската съдебна власт и публично обесен в родния Ловеч на 25 юни 1876 г., чийто нов възпоменателен знак е открит през юни 2021 г.

4. Паметник на Васил Левски. Един от символите на Ловеч и част от емблемата му в продължение на 40 години. Бронзовата фигура на Апостола с височина 9 м и тежина повече от 10 тона е върху 5-метров гранитен постамент. Най-високият паметник на Васил Левски.

5. Къщата на Христо Цонев–Латинеца. Запазена в автентичния си вид от XIX век. Христо Цонев-Латинеца е член на Ловешкия частен революционен комитет. Като съдържател на Къкринското ханче е арестуван с Васил Левски и Никола Цвятков на 26 декември 1872 г. в Къкрина.

6. Къщата на Мария и Никола Сиркови с възпоменателен знак. Мария и Никола Сиркови са укриватели, сътрудници и доверени лица на Васил Левски. В къщата им през декември 1872 г. Левски отсяда за последен път в Ловеч и от там е организирано отпътуването му за Къкрина.

7. Къщата на Хицо Лазаров с възпоменателен знак. Участник във всички сражения на Ботевата чета. Опълченец в първа дружина, участваща в отбраната на Стара Загора, боевете при Шипка, Шипка-Шейново, селата Тича и Садово в Руско-турската война 1877-1878 г.

8. Каменни основи на къщата на Мария Сиркова-Цвяткова и Никола Цвятков с възпоменателен знак. Никола е сътрудник на Ловешкия частен революционен комитет. Арестуван с Васил Левски и Христо Цонев-Латинеца на 26.12.1872 г. в с. Къкрина. Мария и Никола съхраняват за бъдещите поколения неразкрития комитетски архив, зашит в самара на коня, с който Левски и Никола пътуват до Къкринското ханче.

9. Мястото на къщата на Анастас Хитров с възпоменателен знак. Той е подпредседател на Ловешкия частен революционен комитет, член на Привременното правителство в България, І отд. на БРЦК и касиер на Ловешкия частен революционен комитет.

10. Мястото на къщата на Иван Драсов с възпоменателен знак. Секретар на Ловешкия частен революционен комитет и Привременното правителство в България, първи кмет на Ловеч, народен представител в първо ВНС и второ ОНС, окръжен управител в Берковица, Севлиево, Свищов, Търново и Варна.

11. Мястото на къщата на Пано Агопа Бояджидраганов с възпоменателен знак. Пано Агопа е член на Ловешкия частен революционен комитет (1871-1972 г.) В същия период в нея е живял Ангел Кънчев, помощник на Васил Левски и отговорник за комитетите в Североизточна България.

12. Мястото на къщата на Иванчо Колев с възпоменателен знак. Член на Ловешкия частен революционен комитет и Привременното правителство в България, І отд. на БРЦК, кмет на Ловеч.

13. Площад „Тодор Кирков“. Старото му име е Табашки площад. Свързан с редица събития от освободителната епопея на ловчалии: Тук са обесени Стойчо Мазлев, участник в четата на Хаджи Димитър, заловените участници от Априлското въстание и Тодор Кирков.

Паметник на Тодор Кирков. Издигнат е от признателните граждани в памет на Тодор Кирков, националреволюционер и участник в Априлското въстание. На лицевата страна е монтиран метален барелеф с неговия лик.