"РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ"

КАТЕДРАЛЕН ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

Ловеч със своята духовна и героична история и като център на една от най-древните епархии в България, се е нуждаел от великолепна първопрестолна църква. Историята започва още в далечната 1895 г., когато неколцина ловешки първенци, заедно с митрополита и свещениците замислят изграждането на голям православен храм. Последвалите войни в началото на ХХ век отлагат благочестивото им намерение. През 2001 г. начело на Ловчанска епархия застава Митрополит Гаврил, който с ентусиазъм се заема да осъществи това дело. На 11 май 2005 г. е направена първата копка, а на 29 ноември същата година е положен и основният камък.

Катедралата носи името на Св. св. Кирил и Методий - покровители на България и на Европа. Денят им чества като свой празник и Ловеч – градът, в който се роди музиката на най-съкровения химн в прослава на делото им. Вдъхновяваща е песента „Върви, народе възродени“, създадена импулсивно в един час по пеене от Панайот Пипков в Ловеч. Днес тя звучи със същата сила, с каквато я поемат Пипковите ученици и я пеят за първи рът на 11 май 1901 г.

В приземния етаж е изграден храм „Въведение Богородично“. В него се извършват богослужения. По програма се провеждат духовни лекции и беседи, прожектират се православни игрални и документални филми.  Особено голямо събитие е отбелязването на празника Въведение Богородично, когато тук се събират деца и ученици от целия град, заедно с техните учители и родители, и представят празнична програма.

ЦЪРКВА "СВЕТА НЕДЕЛЯ"

Това е най - стрият храм в града, построен е през 1535 година запазил се още от османското владичество. Бил е катедрален храм на Ловеч и остава такъв до края на XIX век. Намира се в границите на АИР „Вароша“ и е недвижима културна ценност от национално значение. В този храм са служили както гръцки, така и български епископи и митрополити. В притвора на храма има плочи които оказват, че той е бил обновяван през 1834 и 1859 година. Там се намира гробът на митрополит Дионисий (Помков) който е управлявал епархията около две години. Централната част на храма е еднокорабна базилика, типична постройка за онова време. В него има богата колекция от старопечатни книги. В момента храмът е действащ и в него се извършват обществени и частни богослужения както за местните вярващи, така и за постоянния поток от поклонници.

ЦЪРКВА "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"

Първите сведения за съществуването на църквата са от 1784 г. Изгорен е по време на Гръцката завера 1821-1828 г. и е възстановен през 1834 г. Храмът е вкопан в земята на разстояние три стъпала. По план и структура представлява типична възрожденска псевдобазилика. Куполът, новата камбанария и нартиката са строени в по-късни периоди. Най-ценната принадлежност е великолепният иконостас, дело на майстори от Тревненската школа, който се нарежда до най-добрите образци на църковната дърворезба от първата половина на XIX в. Иконите са изографисани в периода XVIII – XIX в. Тук се намират и някои старопечатни издания, най-старото от които е от 1624 г.

В двора са погребани видни ловчалии и сътрудници на Васил Левски: Марин Поплуканов, Величка Хашнова, Иван Докторов и др.

В дома на поп Лукан Лилов, служил в църквата, са положени основите на революционния комитет, основан от йеродякон Игнатий – Васил Левски, който при честите си идвания в града е служил в храма. Дълги години с него е служил и поп Кръстю Никифоров, касиер на комитета. От 2003 г. в притвора на храма е експонирана постоянна изложба за Васил Левски и поп Кръстю, която напълно опровергава широко разпространената черна клевета за предателство.

Храмът е действащ и в него се извършва редовно богослужение.

ЦЪРКВА "СВЕТА ТРОИЦА"

Построена е през 1868 г. Наричана от старите граждани Харманската църква. Подобно на останалите храмове, тя има своята тъжна история. По време на Освободителната война тя била разрушена и ограбена от турците. В днешния си вид, след основен ремонт, тя съществува от 1942 г. В миналото от нея се е носел мелодичния звън на четири камбани, но днес се използват само две.
Тук се съхранява чудотворна икона на Св. Архангел Михаил и свети мощи на Св. Стефан, на Св. Безсребреници Козма и Дамян, на Св. Харалампий, на Св. Яков Персиец и на Св. Георги.

ЦЪРКВА "СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР", С. ДОЙРЕНЦИ

До 1908 г. в селото е имало старинен храм, кога е построен - не е известно. През 1909 г. под ръководството на тогавашния енорийски свещеник Петър Драганов и с помощта на населението е построен сегашният храм. Главният майстор-зидар е Къню Денев от гр. Трявна. Камъните за основите и за подпори на сводовете са от с. Лешница, Ловешко. Храмът „Св. Вмчк. Димитър” е осветен на 8 ноември 1910 г. от Пловдивския митрополит Максим. Иконостасът на храма е дърворезбован и е завършен и поставен през 80-те години на ХХ век. Свещеник Кирил Домусчиев, родом от село Деветаки, е с най-дългогодишно свещеническо служение в храма „Св. вмчк. Димитър” в Дойренци - от 1936 г. до 1981 г., общо 45 години. Той е дядо по бащина линия на дарителя Кирил Домусчиев, който в рамките на 3 години, от 2013 г. до 2016 г., извърши основния ремонт и благоустройство на храма, за да придобие той сегашния си великолепен вид - за слава Божия!