Парк "Стратеш"

Парк „Стратеш“ е градски парк в Ловеч. Паркът носи името на хълма, върху който е разположен. Хълмът Стратеш е показан на карта изработена от Феликс Каниц с наименованието „Велика планина”. В руски карти и описания от времето на Руско-турската война (1877-1878) е наименуван „Рижата височина”. От тук започват действията на отряда на генерал-майор Александър Имеретински за освобождаването на града. Според професор Анастас Иширков името „Стратеш“ идва от личното име Страти, често повтарящо се в града.

През 1902 г. започва оформянето на парка. Първо издигат в памет на Освобождението на Ловеч от османско иго Белия паметник и Черния паметник. През 1956 г. се изготвя проект за цялостно изграждане. Автори са архитект Борис Иванчев, архитект Петко Еврев и инженер Коста Енчев. Паркът обхваща площ от 1 000 дка в североизточната част на града. Финансирането е със средства на гражданите и община. Изградени са околопаметниковите пространства, туристически комплекс, летен театър, езеро с площ 2 дка, седмична детска градина, почивни станции, розариум, алпинеум и др. Засадени са характерните за града дървета и люлякови храсти. През 1977 г. е оформена Алеята на българо-руската дружба. В източната част на парка е Ловешкият зоопарк, характерен с голямо животинско разнообразие.

До парка води удобен път. От тук минава старият път Ловеч - Севлиево. Има пряка пътна връзка под скалния венец със старинния квартал „Вароша“, водеща направо до Паметника на Васил Левски и Ловешката средновековна крепост.

От парка се открива красива околовръстна панорамна гледка. И днес е любимо място за разходка и отдих на ловешките граждани и гостите на града.