ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ПРОФ. ТЕОФАН СОКЕРОВ" - ЛОВЕЧ

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ - Ловеч е галерия за живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей, Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“. В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Започва системното и обогатяване с творби и на художници с национално значение.

В началото на 1990-те години е обособена като самостоятелна галерия в структурата на Община Ловеч. Съхранява над 2700 творби - живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Притежава творби от 1930-те години до началото на ХХI век от Атанас Михов, Иван Христов, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова, Илия Петров, Дечко Узунов, Светлин Русев, Атанас Яранов, Сули Сеферов, Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Петър Дочев, Греди Асса, Вежди Рашидов, Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Петър Чуклев и др.

Галерията има четири зали на различни нива. Поддържа постоянна експозиция, провежда тематични изложби и традиционния салон на ловешките художници.

Галерията обитава три сгради - Изложбената зала в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“, „Къщата на дарителите“ и „Къща дарение Никола Манев“.

На 14 април 1989 г. е открита Къщата на дарителите. В нея са експонирани 185 авторски графики, рисунки, технологични експерименти и 95 керамични пана, дарени от Димитър Казаков – Нерон, както и 401 творби - живопис, скулптура в дърво и метал от Мирчо Мирчев. На 16 ноември 2017 г. е открита Къща дарение Никола Манев. Дарението е разположено в реставрирана къща в кв. „Вароша“ и е подредено в три зали. Показани са 28 творби – живопис и рисунки с пастел. Произведенията са предимно от периода на 90-те години на ХХ век.

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ - Ловеч организира временни изложби, пленери и други прояви.

Към Художествена галерия Проф. Теофан Сокеров – Ловеч са открити и няколко експозиционни къщи:

1. Галерия ,,Дарение Казаков“ и „Дарение Мирчо Мирчев“

„Дарение Казаков“

Дарител : Димитьр Казаков – Нерон  - 1933 г. – 1992 г.

Открита на 14 април 1989 г.

По волята на дарителя в старовьзрожденска кьща вьв Вароша са експонирани 185 авторски графики, рисунки, технологични експерименти и 95 керамични пана. Тези керамични пана имат изключитена стойност не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живопистта, но и защото художникьт успява да изтрьгне най – ценното от хилядолетната керамична традиция.

,,Дарение Мирчо Мирчев’’

Дарител: Мирчо Мирчев – 1922 г. – 1999 г.

401 творби – живопис, скулптура в дьрво и метал, уникални сьс своята декоративност и чистота на формата.

„Не сьм дарил пари, защото ги нямам и никога не сьм ги имал. Дарил сьм художествени произведения, сьздадени от моите рьце. Дано останат при хората и да зарадват някого. Това ще е моята награда.“

2. „Къща-Дарение Никола Манев“

Дарител: Никола Манев - 1940 -

Открита на 16 ноември 2017 г.

Дарението е разположено в реставрирана къща в кв. „Вароша“ и е подредено в три зали. Показани са 28 творби – живопис и рисунки с пастел. Произведенията са предимно от периода на 90-те години на ХХ век.

За посещения в експозициите позвънете на екскурзовод на служебен телефон: 068 601 380

 

Директор:

Валентин Узунов

Адрес:

5500 Ловеч, ул. "Васил Караконовски" № 1

Телефон:

068 601 380

e-mail:

art.g.lovech@gmail.com

Работно време за посетители:

Лятно работно време:

от вторник до петък от 10:00 ч. до 18:00 ч.

събота и неделя от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Зимно работно време:

от вторник до петък от 9:00 ч. до 17:00 ч.

събота и неделя от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Почивен ден:

понеделник