КАТЕДРАЛЕН ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

КАТЕДРАЛЕН ХРАМ

Ловеч със своята духовна и героична история и като център на една от най-древните епархии в България, се е нуждаел от великолепна първопрестолна църква. Историята започва още в далечната 1895 г., когато неколцина ловешки първенци, заедно с митрополита и свещениците замислят изграждането на голям православен храм. Последвалите войни в началото на ХХ век отлагат благочестивото им намерение. През 2001 г. начело на Ловчанска епархия застава Митрополит Гаврил, който с ентусиазъм се заема да осъществи това дело. На 11 май 2005 г. е направена първата копка, а на 29 ноември същата година е положен и основният камък.

Катедралата носи името на Св. св. Кирил и Методий - покровители на България и на Европа. Денят им чества като свой празник и Ловеч – градът, в който се роди музиката на най-съкровения химн в прослава на делото им. Вдъхновяваща е песента „Върви, народе възродени“, създадена импулсивно в един час по пеене от Панайот Пипков в Ловеч. Днес тя звучи със същата сила, с каквато я поемат Пипковите ученици и я пеят за първи рът на 11 май 1901 г.

В приземния етаж е изграден храм „Въведение Богородично“. В него се извършват богослужения. По програма се провеждат духовни лекции и беседи, прожектират се православни игрални и документални филми.  Особено голямо събитие е отбелязването на празника Въведение Богородично, когато тук се събират деца и ученици от целия град, заедно с техните учители и родители, и представят празнична програма.